?? Read Toby's English press
?? Download Toby's danske pressemeddelelse --


Han har fået fri fra Sylvia Young Theatre School i London, så det er ganske vist: 12-årige Toby Lee gæsteoptræder ved Blues Heaven festivalen i Frederikshavn 3. og 4. november.
Hvem er han? Ja, en knægt fra Wroxton nær Oxford i England med et C.V. som en voksen musiker ville føle sig misundelig over. Toby Lee har optrådt med mange af de største kunstnere og på nogle af de mest sete TV-shows. Egentlig havde den 12-årige ikke tid til at tage til Frederikshavn, fordi han skulle deltage i en TV-optagelse. Men Prime Time ITV kanalen flytter optagelsen og i stedet flyver Toby Lee til Frederikshavn med forældrene Terry og Tracey.

Toby Lee har optrådt med bl.a. Walter Trout, Fairport Convention, Bernie Marsden og The All Star Band fra B.B. King’s Blues Club, ligesom han har været topfigur i Ellen Degeneres og Steve Harvey’s TV-show Little Big Shots, der har over 10 millioner seere. Toby’s optræden er delt på Facebook og YouTube og er set af 61 millioner mennesker.

Det hele startede, da Toby som 4-årig fik en gul og grøn ukelele af sin bedstemor. Han spillede og spillede og spillede til alle strenge var væk og instrumentet slidt op. Som 8-årig fik han sin første elektriske guitar. Det var juledag, hvor den lille dreng fejrede højtiden på hotel sammen med sine forældre. På hotellet samme dag var guitaristen fra Uriah Heep, Mike Box, der straks blev betaget af Toby Lee’s guitarevner, og den dag i dag fungerer som Toby’s mentor. Toby var vild med at blive introduceret til guitarriffs fra Hendrix, Vaughan, King og mange andre, og han lærte at spille som de bedste.

Verden fik første gang for alvor øjnene op for Toby Lee, da den unge dreng indspillede en ”Get Well Soon”-jam og postede den på B.B. King’s Facebook-side, da King var alvorligt syg. Desværre døde B.B. King få dage efter, men Toby Lee modtog en personlig tak fra mesterens to døtre, og hans videohilsen er blevet set af over 50 millioner mennesker.

Toby Lee’s har fået en af sine videoer delt af Joe Bonamassa, der kalder ham ”fremtidens blues-superstar”, og senere har de to mødt hinanden personligt. Den unge guitarist har allerede udsendt sin første EP, ”Ten”, der er produceret af Laurence Jones, der tre gange har vundet British Blues Awards, og som også har optrådt live sammen med Toby. 

Det er blevet til utallige TV-optrædener både i England og USA for den særdeles talentfulde Toby Lee, der med sin rejse til Frederikshavn for første gang kommer til at optræde på det europæiske kontinent. Mødet med Toby Lee bliver en ekstra gave fra Blues Heaven til publikum, som vil komme til at se, høre og opleve det 12-årige fænomen i forskellige sammenhænge. 

Udover at spille i flere jams med stjernerne på festivalen, vil Topy også være en del af lørdag formiddags talk show arrangementet på Restaurant Panorama på toppen af Hotel Julandia ”Talkin’ Blues" – Where Stars Meet and enjoy an American Brunch. Værten vil være festivalens konferencier den karismatiske amerikanske “Blues Stemme” Big Llou Johnson, her vil publikum udover Toby også komme helt tæt på 76-årige Wee Willie Walker, Rick Estrin, Kid Andersen og deres inspirerende historier. 

Og når så Toby Lee kommer op i den voksne klasse om nogle år, vil du kunne sige:


”Jeg så ham første gang på Blues Heaven”.

 

PROMOTION VIDEO